Soms spoken ideeën al langer door mijn hoofd, maar door tijdgebrek worden ze telkens op de plank gezet. Zo ook dit idee: een online magazine over werken en geluk.

Wat drijft mensen?

Ik ben benieuwd wat mensen drijft. Is het passie? Verantwoordelijkheidsgevoel? Geld? Waarom hebben mensen het werk gekozen dat ze doen? En hebben ze het wel gekozen of zijn de meeste mensen net zoals ik in hun werk gerold? En waarom wordt de één wel gelukkig van haar werk, terwijl de ander zichzelf elke dag opnieuw weer naar kantoor moet slepen? Is er een verschil tussen mensen die voor zichzelf werken en in dienst zijn? En mensen die met hun handen werken en mensen die met hun hoofd werken?

Van de ene in de andere baan rollen

Dit project is ontstaan uit nieuwsgierigheid, maar ook vanuit mijn eigen onvermogen om gelukkig te worden van het werk dat ik doe. 

In 2008 ben ik begonnen aan de studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit was niet een hele bewuste keuze, maar meer uit gemak. Ik wilde een propedeusediploma hebben, zodat ik in Londen kon studeren. Maar zoals wel vaker loopt het leven anders dan gepland. Voor ik het wist was ik twee stages verder en kreeg ik de kans bij dat bedrijf te blijven werken. 

Zo ben ik van de ene commerciële baan in de andere beland. Voornamelijk als content marketeer, maar ik heb ook veel geblogd en online campagnes opgezet. Ook heb ik trainingen opgezet en gegeven. Voor ervaren marketeers en om de nieuwe generatie online content marketeers klaar te stomen. 

Niet gelukkig

Eigenlijk wist ik al lang dat ik niet per se gelukkig werd van de commerciële wereld, maar ik kreeg complimenten. Veel complimenten, want mensen waren blij met het werk dat ik voor hen deed. En niets menselijks is mij vreemd, dus mijn ego werd gestreeld en voor ik het wist zat ik 8 jaar in de commerciële business. Toen was het genoeg. Ik wilde het roer omgooien, maar ik wist niet hoe. Ik schakelde een loopbaancoach in en door dat traject durfde ik een carrièreswitch te maken. 

De eerst volgende baan hoeft niet te lukken

Ik ging de politiek in. Als fractiemedewerker. Een goede vriend van mij had mij al tijdens het loopbaancoachtraject verteld dat de eerste baan die ik daarna zou gaan doen, niet hoefde te lukken. Goed advies zo bleek, want ik kwam er al snel achter dat dag en nacht werken niet is waarvoor ik in de wieg gelegd ben. Ik ben blij dat ik het heb geprobeerd, maar ik ben ook blij dat ik er vrij snel weer een einde aan gebreid heb. 

En nu ben ik op het punt dat ik dus weer ontslag genomen heb, zonder dat ik weet of en hoe ik de aankomende tijd geld ga verdienen. Ik heb mijn baan opgezegd, zonder dat ik weet of iemand mij weer wil inhuren. Zonder dat ik weet wat ik eigenlijk wil.

Een baan waar je blij van wordt

Want hoe kom je aan een baan waar je blij van wordt? Als kind dromen veel mensen van stoere beroepen als astronaut en brandweerman. Of van beroepen waar ze vaak mee in aanraking komen zoals leraar of dokter. Wat blijft er over van deze dromen? En zijn deze dromers blij met het werk wat ze uiteindelijk zijn gaan doen?

En wat kunnen mensen zoals ik doen om geluk in ons werk te vinden?

Waarom doen mensen het werk dat ze doen?

Het zijn een hoop vragen waar ik een antwoord op wil, maar waarvan ik niet weet of de antwoorden eigenlijk wel bestaan. Daarom wil ik in gesprek met mensen over hun werk. Ik wil met mensen kletsen die maar niet uitgepraat raken over hun werk. Ik wil mensen ontmoeten die dag en nacht met hun werk bezig zijn. Met mensen praten die beroepen hebben waarvan de meesten niet van het bestaan afweten. Ik wil praten met mensen die hun leven hebben omgegooid voor hun werk en ook met mensen die dit allemaal niet doen en toch blij zijn met de manier waarop ze geld verdienen.

Want hoe je het ook went of keert: werk is een van de grootste onderdelen van ons leven. Zeker als je fulltime werkt. Dan gaat je meeste tijd op aan werk. En ik vind dat als je ergens veel tijd aan besteedt, het je tijd wel waard moet zijn.

Mensen met verstand van gelukkig worden van je werk

Ik ga op ontdekkingstocht in het oerwoud aan beroepsmogelijkheden, maar ik wil ook praten met experts. Mensen die zich verdiept hebben in de krochten van het menselijk zijn en het menselijk brein. Experts die weten waar werk aan moet voldoen om er gelukkig van te worden en ook nog eens kunnen uitleggen waarom dat zo is. Daarom zoek ik naast blije, enthousiaste, bijzondere of gelukkige werknemers en werkgevers, ook naar experts die mij hier meer over kunnen vertellen.

Ben jij zo iemand of ken je zo iemand?

Zoals elk project kan ik ook dit niet alleen en daarom is alle hulp meer dan welkom. Ben jij iemand die blij is met haar/hun/zijn baan? Of worden je vrienden een beetje moe van al dat gelul over je werk? Praat dan met mij! Ik luister graag naar al jouw verhalen over jouw werk.

Of ken jij mensen die een enorme passie hebben voor wat ze doen? Dan kom ik graag met hen in contact!

Of ben je een loopbaanbegeleider/psycholoog/coach/HR manager/filosoof/expert op het gebied van geluk en/of werk? En vind je het leuk om mij af en toe wat context en informatie te geven? Ook dan wil ik graag met jou in contact komen! Stuur me een berichtje op LinkedIn of mail naar joriet@werkenaanjegeluk.nl.

Ook alle andere ideeën en tips zijn natuurlijk meer dan welkom!

Een ding weet ik zeker: het wordt een avontuur. Een reis waarop ik jullie graag meeneem en over op de hoogte houd via deze website.