Zingeving. Ik vind het een rottig woord. Waarschijnlijk omdat ik niet zo goed weet wat de ‘zin van mijn leven’ is. Ik heb er tenslotte niet voor gekozen om mezelf op de wereld te zetten. Dat hebben mijn ouders gedaan. Ik ben hier simpelweg gewoon en probeer er maar het beste van te maken. Maar wat is dat ‘beste’ dan? Waarom doe ik wat ik doe? Wat voor zin vind ik zelf dat het allemaal heeft?

Wat betekent zingeving eigenlijk?

Behalve dat ik zingeving een rottig woord vind, weet ik eigenlijk niet goed wat het betekent. Kun je wel aan zingeving doen als je niet in god gelooft zoals ik? Is ‘het beste ervan proberen te maken’ ook een vorm van zingeving? 

Gelukkig staat het internet vol met antwoorden en zo kwam ik bij de podcast Happy@Work van psycholoog Sandy van Aert terecht. In deze aflevering gaat ze in op het begrip zingeving. Oftewel: wat is voor jou de zin van het leven? Het fijne aan deze podcast, is dat Sandy het klein maakt. Zingeving klinkt in mijn oren heel groots en zwaar: het gaat over je héle leven! Maar dat hoeft niet. Het kan ook in de kleine dingen zitten: een wandeling in de natuur of lekker dansen met vrienden. Of klauteren op de bouldermuur en helemaal gelukkig zijn als je een route gehaald hebt. 

Waar doe je het voor?

Het is een vraag die ik mezelf vaak gesteld heb: waarom doe ik dit? Waarom zit ik 40 uur per week stil achter een computer, terwijl ik liever beweeg en buiten ben? Waarom werk ik überhaupt 40 uur? Wat zou ik het liefste met mijn tijd doen? Waar word ik gelukkig van?

Ik heb de antwoorden nog steeds niet. Maar hoe vaker ik mezelf deze vragen stel, hoe dichter ik bij het antwoord kom. Ik weet dat ik niet 40 uur voor een baas wil werken. En toch heb ik dat het afgelopen halfjaar weer gedaan. Meer dan 40 uur zelfs, al zei mijn contract dat het minder was. Soms merk ik dat ik opga in iets zonder dat ik er erg in heb. Op het moment dat ik me daar bewust van word en mezelf die vragen weer ga stellen, kom ik er meestal achter dat dit niet is wat ik wil doen. Gelukkig kan ik dan stoppen. Tot daar en niet verder. Maar waar dan wel heen? 

De zoektocht

Het is een zoektocht en ik bereid mezelf erop voor dat die zoektocht mijn hele leven gaat duren. Het gaat tenslotte om de reis en niet om de bestemming, toch? Ik hoop het maar, want die bestemming is mij nog niet bekend. 

Wat vind ik leuk?

Ik vind heel veel dingen leuk. Misschien wel teveel, want zoals ik eerder al beschreef doe ik een hoop ook met de Franse slag. Grote stappen snel thuis is zeker op mij van toepassing. Ik doe veel en meestal tegelijk. Toch zet ik kwaliteit boven kwantiteit. En er zijn genoeg dingen waar ik beter in wil worden. Op dit moment is dat boulderen, maar ook interviewen, portretfotografie en foto’s bewerken. Die laatste paar dingen komen natuurlijk goed van pas voor deze website. Dat vind ik ook leuk: knutselen aan websites. Nadenken over hoe ik mensen kan bereiken. Maar ik vraag me wel af of ik dat echt leuk vind of dat ik het leuk vind omdat ik het kan. Ik zet tenslotte al 8 jaar websites in elkaar en online campagnes op. En ik vraag me af of het antwoord op die laatste vraag belangrijk is. Want als iets leuk is, dan is het toch gewoon leuk? Doet het ertoe waarom je het leuk vindt? Is het leuk vinden niet gewoon genoeg? 

Vrijheid om te ontdekken

Ik heb pas de stap genomen om mijn baan op te zeggen en niet halsoverkop aan iets nieuws te beginnen. Ik hoor van veel mensen dat ze dit dapper van mij vinden. De onzekerheid over geld is waar de meeste mensen dan aan denken en een enkeling vraagt ernaar. Want hoe je het ook went of keert: ons leven is niet gratis en ook het mijne niet. 

Iets waar ik gelukkig ook goed in ben, is sparen. Dat komt nu goed uit, want door mijn spaarpotje kan ik mezelf nu even de vrijheid geven om te ontdekken wat ik nou wil met mijn leven. Ik besef me ook heel goed wat voor een luxe dat is, want ik ken genoeg mensen die deze financiële vrijheid niet hebben.

Mijn zingeving

En zo komen we met een enorme omweg misschien wel bij mijn zingeving terecht. Want naast dat deze website mij helpt met mijn zoektocht, hoop ik ook anderen te inspireren. Maar bovenal hoop ik veel mooie verhalen te kunnen vertellen. Verhalen over leuk, spannend, gek of bijzonder werk. En gedachten en informatie over werkgeluk en het vinden daarvan. Er zijn zoveel beroepen waar mensen niets vanaf weten en zoveel verhalen die verteld kunnen worden. Al die verhalen wil ik met jullie delen. Voor nu is dat mijn zingeving. 

* Foto door Ramon Kool.