Ik sprak met loopbaancoach Sandra Meijer over werkgeluk en hoe je dat kunt vinden in je huidige baan. Van baan veranderen is namelijk niet altijd nodig! Soms kun je door dingen aan te passen of beter te weten waar jouw kwaliteiten liggen al veel meer werkgeluk vinden. 

Invloed op je baan

Ooit van jobcraften gehoord? Dat betekent zoiets als je baan vormen naar hoe jij hem het fijnst vindt. 

“Je kunt best veel invloed hebben binnen je baan,” vertelt Sandra.

Jobcraften dus. Een mooi woord en Sandra stimuleert mensen om dit te doen. 

“Als je bijvoorbeeld meer impact wilt hebben of je wilt je creativiteit meer kunnen inzetten, ga dan uitzoeken of daar vraag naar is binnen je eigen organisatie/baan.”

Je hebt allerlei kwaliteiten in huis. Als je die ook wilt inzetten bij je huidige baan, ga dan op zoek naar waar je die kunt inzetten. Spar met collega’s en ga in gesprek met je manager of je werkgever. Het zal je verbazen wat er soms mogelijk is!

Jij en je baan

In een eerdere blog staat al uitgebreid beschreven hoe je erachter kunt komen of jij en je baan eigenlijk wel een match zijn. Een perfect passende baan zul je nooit vinden, maar die kun je voor een deel wel creëren vertelt Sandra. 

“Als het gaat om werkgeluk is het goed om te bedenken wat je anders wilt en waar je invloed op hebt.”

Vaak valt er wel het een en ander aan te passen, zodat jij je meer op je plek voelt en je kwaliteiten beter kunt inzetten. 

Maar Sandra waarschuwt ook dat je niet moet blijven vechten tegen de bierkaai.

“Mensen blijven soms eindeloos knokken en wachten op verbeteringen terwijl ze eigenlijk wel weten dat het niet gaat komen.”

In het laatste geval loont het om te kijken naar hoeveel energie het je kost en hoe realistisch het is dat het gaat veranderen. Zo niet, dan wordt het misschien toch tijd voor een nieuwe baan.

Drain, comfortabel, geen match & leren

Voor je gaat proberen om van je huidige baan jouw ideale baan te maken, moet je eerst weten wat je nu doet. Wat maakt jouw werk op dit moment leuk en waar heb je een pesthekel aan?

Sandra tekent een heel handig schemaatje waar je jouw taken makkelijk kunt invullen. 

“Bij dit tabelletje is het de bedoeling dat je de taken die je doet indeelt. Ben je er goed in of kun je het (nog) niet? En vind je het leuk/lijkt het je leuk en wat doe je liever niet of zelfs met tegenzin?”

Alles waar je goed in bent en wat je met plezier doet, dat is je comfortabele zone. Dan zit je lekker te werken. 

“Er zijn ook taken die je graag doet, maar nog niet perfect kan, dat is je ontwikkelgebied. Daar kun je leren en jezelf in uitdagen.”

Als alles comfortabel is, dan wordt het misschien een beetje saai. Daarom is het goed als ook een deel van je takenpakket in het stukje ‘leren’ valt. Het verschilt per persoon hoeveel taken daarin moeten vallen. 

Je hebt ook taken waar je goed in bent, maar die je liever niet doet: dan zit je in het ‘drain’ hoekje. Iedereen heeft taken die in deze categorie vallen, maar een ding valt Sandra op in de gesprekken die ze heeft:

“Wat je vaak ziet is dat iemand de enige is in een bedrijf die een bepaalde taak kan doen. Dan krijgt die persoon elke keer dat klusje erbij.”

Een taak waar je niet op zit te wachten wordt niemand blij van. In dit hoekje moeten dus niet teveel taken vallen. 

Als laatste heb je de categorie ‘Geen match’.
“Dit moet natuurlijk zo klein mogelijk zijn, maar iedereen heeft taken die in deze categorie vallen. Ook ik moet facturen schrijven en af en toe de vloer schoonmaken. Dat hoort erbij.”

Voor mij was dit schemaatje echt een eye opener. Het verklaart waarom ik naast deze website prima nog content marketing kan doen om brood op de plank te krijgen. Dit project zit op de scheidingslijn tussen comfortabel en leren en content marketing zit duidelijk in mijn comfortabele zone. 

“Het gaat erom dat je een goede mix hebt,” zegt Sandra.

Je totale pakket aan taken zullen over deze vier categorieën verdeeld worden. In iedere categorie heb je dus wel wat taken staan. Maar idealiter heb je zo min mogelijk aan de linkerkant van dit schema en zoveel mogelijk aan de rechterkant. 

Moet je niet een B&B in Frankrijk beginnen? 

Misschien ben je er net achter gekomen dat het grootste deel van jouw taken aan de linkerkant van dit schema zitten. Moet je dan misschien niet toch die ene droom volgen en een B&B in Zuid-Frankrijk beginnen?

“Als je niet happy bent in je werk, dan wil je vluchten. Dan krijg je het bekende ‘moet ik niet een B&B in Frankrijk beginnen?’. Er is denk ik een heel klein aantal mensen waarbij dat daadwerkelijk de oplossing is. Als je dolgraag dienend wilt zijn en in een vreemde cultuur wilt werken, dan zou het kunnen zijn dat die B&B iets voor jou is. Maar in veel gevallen zegt het meer iets over hoe niet happy je bent in je huidige werk. Dan is het heel waardevol om te gaan kijken naar wat je goed kunt en wat je uit je werk wilt halen. Hoe vind je daar de beste mix en balans in en wat is realistisch gezien ook haalbaar? Meestal komen mensen dan wel in een andere functie, maar niet zoiets als een B&B in Frankrijk.”

Compenserende factoren

Als je jouw baan tot zover kunt maken zodat jij er gelukkig van wordt, zelfs dan zijn er altijd zaken die vervelend blijven. Dat is in elke baan zo, want geen enkele baan is perfect. Toch kun je dan wel werkgeluk vinden vertelt Sandra:

“Door compenserende factoren. Stel je hebt een manager die helemaal niet bij je past, maar je hebt wel een heel fijn team aan collega’s, dan is dat ook goed.”

Maak een balans voor jezelf. Wat is er leuk aan je werk en wat niet en hoe verhoudt dat zich tot elkaar?

“Als de som der delen maar een beetje klopt. Dat geldt voor je werk, maar ook in je leven.”

Jouw ideale baan creëren

Ga dus eens kijken naar jouw takenpakket en hoe dit verdeeld is. Is dat een beetje in balans? En welke dingen zou je willen doen waar nu nog geen ruimte voor is? En zou je daar ruimte voor kunnen maken binnen jouw huidige werk? Zo kun je al een start maken met het craften van jouw ideale job. 


Over Sandra

Sandra Meijer

Sandra Meijer is arbeids- en organisatiepsycholoog en heeft een passie voor alles wat er in de combinatie mens & werk beter of fijner kan. Ze heeft jaren ervaring in het HR veld, zowel bij profit als non-profit organisaties. Sinds 2010 werkt ze volledig als zelfstandig coach en loopbaanadviseur onder het vaandel Sandra Meijer Coaching & Advies.
Ze waait regelmatig uit op Texel en dat combineert ze graag met haar passie voor (loopbaan)coaching. Daarom heeft ze Texel Coaching opgezet. En last but not least werkt ze ook heel graag samen met haar coach-collega’s van het collectief Lemongrass Coaching. Sandra heeft een eigen coachruimte bij NEST Amstelveen waar ze dagelijks mensen coacht in het vinden van meer werkgeluk oftewel meer waarde(n)vol werk. Wil je eens met iemand praten over jouw werkgeluk of sparren over jouw carrièrepad? Neem dan vooral contact op met Sandra!