Mijn ouders hadden een enorme passie voor hun werk. Mijn vader was boer. Iemand die de mooiste dieren wilde hebben en dus gerust de staarten van de koeien stond te kammen. Maar hij wilde ook de best verzorgde dieren hebben. Ook als het wat minder goed ging met een dier. Een bekend verhaal in onze familie is hoe mijn vader een ram (een mannetjesschaap red.) een maand lang appelsap met de fles gevoerd heeft, omdat die ram zijn nek gebroken had in een gevecht. Die ram heeft nog jaren geleefd. Mijn moeder werkte in de zorg en heeft zich zelfs nog vanuit haar ziekenhuisbed bemoeid met het beleid voor de bewoners van de zorginstelling waarvoor ze werkte. Ik lijk in veel facetten op mijn ouders, maar de passie die zij hadden voor hun werk heb ik duidelijk niet geërfd.

Hobby’s

Ik voel me wel eens een beetje verdwaald. Ik heb bijvoorbeeld veel hobby’s. Van schilderen, tot koken, tot fotografie en feestjes organiseren. Ik vind het allemaal leuk, maar ik blink nergens echt in uit. Ik doe het ook allemaal een beetje met de Franse slag, omdat ik er niet echt een passie voor voel. Het is eerder een kortstondige opwelling waarin ik mijn schilder spullen er weer eens bij pak. Of simpelweg trek in iets lekkers heb, waardoor ik ga koken. Maar van passie kun je niet echt spreken. 

Er is ook niet echt een gemene deler in de hobby’s die ik heb. Ja, creativiteit misschien, maar daar kun je bijna alles onder scharen. 

Een lapjeskat CV

In mijn werk heb ik me vooral laten leiden door de kansen die ik kreeg. En eigenlijk door mijn luiheid om goed te kijken of de baan die ik aangeboden kreeg ook echt wat voor mij was. Daardoor ben ik van stage naar baan gerold en vanuit daar is de banentrein eigenlijk niet meer gestopt. Ik heb wel meerdere keren mijn contract opgezegd. Ik heb daardoor ook een CV als de vacht een lapjeskat en ook best wat ervaring als content marketeer. Ik dacht dat voor mezelf beginnen de oplossing was een paar jaar geleden. Dus vroeg ik een KvK nummer aan. Maar eigenlijk deed ik precies hetzelfde werk, maar dan voor een hoger uurtarief. Dus ook daar heb ik weer meerdere opdrachten stopgezet. 

Coachingstraject

Als ik erop terugkijk, kan ik niet zeggen dat ik die contracten en opdrachten opgezegd heb om een passie achterna te gaan. Dat is wel wat anderen over mij zeiden. Zeker toen ik vorig jaar stopte met mijn commerciële werk en een nieuwe baan had gevonden in de politiek. Ik ben al langere tijd actief bij de Utrechtse afdeling van D66 en daar kwam een vacature vrij. Ik zat op dat moment in een coachingstraject omdat ik nog steeds niet wist wat ik nu wilde met mijn werkende leven. Eén en één is meestal twee dacht ik, dus ik was eens met wat mensen gaan praten. De baan klonk leuk en dus heb ik een mailtje gestuurd dat ik wel geïnteresseerd was. Tot mijn eigen verbazing werd ik nog aangenomen ook! 

Ik houd niet van half werk doen, dus ik stortte me vol op deze nieuwe baan. Om er al vrij snel weer achter te komen dat dit ook niet de beste match was. Had ik dit van te voren kunnen weten? Misschien wel. Heb ik er spijt van? Nee, want ik heb weer veel geleerd. Zeker omdat dit totaal ander werk was dan dat ik hiervoor had gedaan.

Terug bij af

En nu zit ik weer op het punt dat ik ook weg ben bij mijn laatste baan. Weer een contract opgezegd. Om eerlijk te zijn eigenlijk weer een beetje terug bij af. Ik heb maar weer een KvK nummer aangevraagd om af en toe wat opdrachten te kunnen doen. Er moet toch brood op de plank komen. 

Terug bij af omdat ik nog steeds niet weet wat ik wil. En nog steeds het idee heb dat er een baan is die in mijn leven past, die mij geen energie kost, maar energie oplevert. Een plek waar ik me echt thuis kan voelen. Een baan waar ik op zijn minst toch wel een klein beetje passie voor kan voelen. 

Maar zowel in mijn hobby’s als mijn werk ontbreekt bij mij het echte gevoel van passie. Of misschien weet ik niet wat passie is en heb ik het wel? Wat is passie eigenlijk? Ik vind het een mooi onderwerp om een aantal experts eens over uit te vragen. Wordt vervolgd…