Het leek ooit zo fijn: thuiswerken. Even geen collega’s die ongevraagd aan je bureau staan of een manager die over je schouders meekijkt. Tussendoor kun je even een wasje draaien en de koffie smaakt thuis natuurlijk beter dan op kantoor. Maar nu we door corona al bijna een jaar verplicht thuiswerken, snakken veel mensen weer naar het kantoor. Helaas gaat dat nog wel even duren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het thuiswerken leuk blijft? Hoe zorgen we ervoor dat we thuis niet méér gaan werken dan we deden? En hoe voorkomen we meer werkdruk tijdens het thuiswerken? Ik belde loopbaancoach Sandra Meijer op en zij gaf mij uitleg en tips voor het thuiswerken.

Liever luisteren dan lezen?

Dit interview is ook opgenomen als podcast. Zoek ‘Werken aan je Geluk’ op in jouw podcast app of luister hieronder het hele interview met Sandra. 

Hieronder lees je een deel van het interview uitgeschreven terug. 

Langer thuiswerken dan gedacht

Voor corona was de gedachte: ‘even rustig thuiswerken’. Nu we dat al bijna een jaar doen, zie ik om me heen dat er niets ‘rustigs’ aan dat thuiswerken is. Veel mensen ervaren een hogere werkdruk en werken langer door dan ze op kantoor zouden doen. Ook Sandra ziet dit:

“In mijn eigen netwerk, maar ook bij klanten en organisaties waar ik voor werk. Het lijkt wel of de rek er nu wat meer uit begint te raken. In het begin dachten we nog: ‘schouders eronder en we improviseren, want het duurt niet zo lang’. Nu blijkt het toch lang te duren. En veel organisaties hebben aangekondigd dat het kantoor nog lang niet zal openen. Dan wordt het best wel uitzichtloos.”

Thuis werken we anders dan op kantoor

We weten niet wanneer we weer naar kantoor mogen. Veel mensen hebben daarom voor zover dat mogelijk was een thuiswerkplek ingericht. Maar thuis is wel echt anders dan op kantoor. 

“Ik denk toch wel dat we thuis een aantal dingen anders doen dan op kantoor. En dat maakt dat het in plaats van ‘lekker thuis’, toch ook wel ‘belastend thuis’ is. De grens van je werkplek en je privé of persoonlijke plek is vervallen. Dat is nu één en hetzelfde. Dat zelfde geldt ook voor de tijd. Je hebt geen duidelijke start en einde meer van je werkdag.”

Dat is heel herkenbaar. Ik vind het moeilijk om elke dag om 9 uur te beginnen. De ene dag zit ik al om 8 uur achter de laptop of microfoon. De andere dag krijg ik mezelf niet eerder in beweging dan 11 uur. En omdat er niemand is die dit ziet en er dus wat over kan zeggen, verandert dat ook niet echt. 

“Daarnaast hebben we ook heel ander werkgedrag gekregen. Normaal had je een bepaalde structuur in je werkdag en een bepaalde afwisseling. Dan moet je eens van a naar b lopen, dan zit je in een meeting, dan zit je rustig wat uit te werken of in een één-op-één gesprek. Nu is het de hele tijd achter dat beeldscherm. Vaak met minder pauzes heb ik de indruk.”

Pauzes zijn ontzettend belangrijk

Ook ik houd minder pauze tijdens mijn werk thuis. Voor corona ging ik vaak met collega’s een rondje wandelen of ging ik naar de kantine om mezelf op een lunch te trakteren. Nu pak ik snel een broodje en neem ik weer plaats achter de laptop. 

“Dat geldt niet alleen voor de lunchpauzes, maar ook voor de kleine pauzes die je in de ochtend en in de middag hebt. Het is toch belangrijk om dat te doen. Wat mensen zich denk ik niet beseffen, is dat ons brein niet gemaakt is om de hele tijd achter elkaar door informatie te verwerken. En ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag in dezelfde houding te zitten. Dus we zetten zowel ons lijf vast en mentaal geven we onszelf te weinig herstel en verwerkingstijd. Daardoor word je eigenlijk minder effectief, dan wanneer je wel pauzes zou houden.”

Sandra vertelt dat je door harder werken, juist slechter gaat presteren. En dat terwijl ik vast niet de enige ben die denkt goed bezig te zijn door zoveel te werken.  

Hard werken vs slim werken

“Met harder werken ga je eigenlijk slechter presteren dan met slim werken,” vertelt Sandra.

Als het over hard werken vs slim werken gaat, dan moet ik altijd aan dit filmpje denken:

Het klinkt zo logisch, maar om dit in de praktijk ook uit te voeren is nog best een uitdaging (zowel op deze manier op de fiets gaan liggen, als ‘slim thuiswerken’). Dus hoe kunnen we precies slimmer gaan werken?

“Iets wat heel belangrijk is, is dat we niet de hele tijd gaan multitasken. Voor effectief werken is het belangrijk dat je met al je aandacht één ding doet. Dus als je een ingewikkeld beleidsstuk aan het maken bent of een moeilijke brief aan het opstellen bent, ga dan niet ook nog de hele tijd met een half oog je WhatsApp volgen, je televisie met het nieuws aanzetten en ondertussen je lunch naar binnenwerken. Want het is echt belangrijk dat wat je doet, met je volle aandacht te doen. Dan heb je de beste kwaliteit en dan heb je het ook het snelste af.”

Sandra vertelt dat je je werk het beste kunt ‘batchen’. Blokken maken waarin je één taak doet. Dus bijvoorbeeld de eerste twee uur werken aan een groot project. Dan even een korte pauze nemen en daarna een uur je mail beantwoorden. Dan wat telefoontjes plegen. Daarna een half uurtje pauze houden. En dan weer verder met een project. In plaats van wat veel mensen doen: dit allemaal tegelijk en door elkaar doen en dus niets écht goed doen. Waardoor het allemaal ook maar half af komt en je jezelf aan het einde van de dag afvraagt wat je in hemelsnaam allemaal gedaan hebt. 

“Het geeft ook een veel fijner gevoel als je het kan afvinken. In plaats van dat het een grote blur is van dingen die je een beetje hebt gedaan, omdat je steeds weer gestoord wordt. Plus de kwaliteit van je denkwerk is veel beter als je maar één ding tegelijk doet. ”

Altijd ‘aan staan’

“Wat je voor je brein zou willen, is dat je even niet geprikkeld wordt. Wat ik eigenlijk zou adviseren is dat we iets minder van de tijd aan staan. Dat hoor ik ook heel veel mensen zeggen: ‘ik kan mijn uitknop niet meer vinden. Ik ben de hele tijd alert op mailtjes en appjes die binnenkomen.’ Hierdoor sta je eigenlijk de hele tijd in een verhoogde stress stand. Dat is voor de korte termijn helemaal niet erg. Dat kunnen we prima hebben, maar omdat het zolang duurt is het gewoon belangrijk dat je jezelf helpt om af en toe ook even in de herstelmodus te komen.”

In de herstelmodus dus, maar hoe dan?

“Ik kan vanalles aandragen, maar het ding is dat als jij daar niet een goed gevoel bij hebt, dan leg je al die tips toch naast je neer. Dus wat belangrijk is, is dat je gaat kijken wat voor jou werkt. En dat je niet jezelf er mee weg laat komen. Dus als rustig zitten op de bank niet werkt, wat dan wel? Misschien rustig wandelen? Of een lekker maaltje in elkaar zetten zonder dat je ook nog allerlei andere dingen aan het doen bent. Voor iemand anders kan dat bijvoorbeeld ook wat rek en strek oefeningen doen zijn. Wat dat is, is dus heel persoonlijk. En iedereen weet wel dat het belangrijk is, maar veel mensen zeggen al snel: ‘daar heb ik geen tijd voor, geen zin in of kan ik niet.’ Het is dan belangrijk dat je tegen jezelf zegt: ‘maar wat dan wel?’ En je niet rust tot je iets hebt gevonden.”

Voor mij is dit bijvoorbeeld sporten. Waar ik voor corona na mijn werk sportte, sport ik nu vaak midden op de dag. Tijdens het sporten kàn ik simpelweg geen mail of appjes beantwoorden. Dus zo verplicht ik mezelf om even pauze te nemen van het werk. Ook vind ik het heerlijk (want nee, ik sport echt niet iedere dag) om tussen de middag warm te koken. Heel erg ouderwets en ook heel erg lekker. En blijkbaar dus ook goed voor je brein!

“Het is dan wel belangrijk dat je dat ook relaxt doet. Dus niet met veel tijdsdruk of een heel moeilijk gerecht, want dan werkt het alsnog niet. Het is dus belangrijk om het tempo even omlaag te gooien.”

Deze zelfgemaakte Pad Thai was echt heel erg lekker!

Lummelen en klooien

Als we willen herstellen, moeten we het dus rustiger aan doen. 

“Lummelen en klooien, dat is gewoon een goed iets. Aanrommelen, dat zijn de dingen waar je naar op zoek moet als je even wilt herstellen. Dat herstel geeft daarna weer een scherpere focus. Dat zorgt er ook voor dat je weer meer dingen kunt onthouden. Wat je eigenlijk ziet is dat als je de hele dag door belast bent en prikkels ontvangt, dat je een slechtere focus krijgt. Kleine foutjes gaat maken, dingetjes gaat vergeten en het overzicht niet meer hebt. Je brein raakt een beetje overbelast en doet daarom niet meer wat je wil.”

Even niks doen

Bij veel mensen zit het niet in het systeem: even niks doen. Terwijl dat dus wel heel belangrijk is. Ook tijdens je werkdag. Je moet je hoofd de kans geven om even adem te halen. Maar het voelt zo gek, dat niks doen. Als ik tijdens mijn ‘lunchpauze’ gebeld word, neem ik wel op. Want het is niet zo dat ik niet kan opnemen, dus waarom zou ik dan niet opnemen? Maar Sandra vertelt dat dit dus juist wel belangrijk is om te doen. 

“Je zou ook je organisatie of je klanten hierover kunnen inlichten, dat je even niet bereikbaar bent.”

Je telefoon uitzetten tijdens je pauze of op zijn minst op stil zetten. Gewoon je laptop even dichtklappen en je meldingen uitzetten. Al is het maar voor een half uurtje. De theorie klinkt makkelijk, de praktijk is toch iets anders. 

“Zeker ook mensen die licht perfectionistisch zijn, hebben moeite om de lat een stukje omlaag te doen. Ik hoor ook steeds vaker mensen zeggen: ‘dadelijk komen ze erachter dat ik helemaal niet zo nuttig of goed ben’. Het imposter syndrome doet ook weer goede zaken tijdens corona. Het ironische is dat juist voor de mensen voor wie dat niet nodig is, juist gaan overcompenseren en daar bang voor zijn. Terwijl degenen die er de kantjes vanaf lopen, die hebben daar helemaal geen last van.”

Werktijd en privétijd

Werk en privé loopt nu bij de meeste mensen door elkaar. Hoe lastig het misschien ook is, het is toch belangrijk om die scheiding aan te brengen. Dus als het kan is het beter om een start en einde van je werkdag aan te wijzen en je daaraan te houden. 

“En als het dan echt moet dat je ‘s avonds of in het weekend nog iets checkt, kun je ook dat weer heel erg inperken. Bijvoorbeeld zeggen dat je ‘s avonds tussen 19 uur en 19.30 uur nog even mag kijken of er echt iets dringends is en daarna moet echt alles uit. Dat je in ieder geval ergens tijd hebt waarin je niet geprikkeld kan worden door allerlei berichten, vragen of verzoeken.” 


Over Sandra

Sandra Meijer is arbeids- en organisatiepsycholoog en heeft een passie voor alles wat er in de combinatie mens & werk beter of fijner kan. Ze heeft jaren ervaring in het HR veld, zowel bij profit als non-profit organisaties. Sinds 2010 werkt ze volledig als zelfstandig coach en loopbaanadviseur onder het vaandel Sandra Meijer Coaching & Advies.

Ze waait regelmatig uit op Texel en dat combineert ze graag met haar passie voor (loopbaan)coaching. Daarom heeft ze Texel Coaching opgezet. En last but not least werkt ze ook heel graag samen met haar coach-collega’s van het collectief Lemongrass Coaching. Sandra heeft een eigen coachruimte bij NEST Amstelveen waar ze dagelijks mensen coacht in het vinden van meer werkgeluk oftewel meer waarde(n)vol werk. Wil je eens met iemand praten over jouw werkgeluk of sparren over jouw carrièrepad? Neem dan vooral contact op met Sandra!