Ben jij een van die mensen die graag een dag van 48 uur wil? Je bent niet de enige. Er is zoveel te doen en zo weinig tijd. Je wilt aan je carrière timmeren, maar je wilt ook sporten en tijd voor je vrienden maken. Je hebt misschien nog een tijdrovende hobby en tussendoor moet er ook nog geslapen worden. Hoe organiseer je je leven zo dat je doet wat je leuk vindt en daar ook genoeg energie voor hebt? Loopbaancoach Sandra Meijer geeft tips en legt uit waarom het belangrijk is om prioriteiten te stellen. 

We willen allemaal zoveel

We willen hard werken, we willen leuk werk. 

We willen tijd doorbrengen met onze partner, vrienden en familie.

We willen weten wat er in de wereld gebeurt en als het even kan een beetje meepraten over de actualiteit.

We willen de series gezien hebben waar onze vrienden en collega’s het over hebben. 

En tussendoor moet er ook nog gesport worden en zijn er best wat mensen bezig met trainen voor een 10km run of zelfs een marathon. 

“Ik denk echt dat het een groot probleem is dat we meer willen, dan feitelijk in één dag of in één mens past,” zegt Sandra.

Tijdens de coachingsgesprekken met Sandra gaat het vaak over alle dingen die iemand wil doen en hoe dit past in de tijd die zij/hij heeft. 

“We kijken dan samen naar wat het belangrijkste is en of dit ook de tijd mag krijgen.”

Waar willen mensen hun tijd aan besteden?

Sandra laat een plaat zien waarop de meest voorkomende tijdsbestedingen van mensen staan. Als je goed naar die plaat kijkt, dan herken je het meeste vast wel. Sommige dingen zijn misschien vervangbaar voor iets anders, maar over het algemeen is dit wel wat de meeste mensen doen in een dag of week.

Pak er eens een A4 bij en probeer dit eens voor jezelf uit te tekenen.

Het ene onderdeel heeft Sandra expres meer ruimte gegeven op de plaat dan de andere. De ruimte staat voor de hoeveelheid tijd die het onderdeel krijgt. 

Dit is niet hoe de meeste mensen hun tijd over deze zaken verdelen. Slaap krijgt bij veel mensen lang niet genoeg tijd. En waarbij sport en bewegen bij mij een groot onderdeel is, verdwijnt die bij sommigen compleet uit dit plaatje. 

“Dit is ook een voorbeeld. Het is de bedoeling dat je zo’n tekening voor jezelf gaat maken,” vertelt Sandra.

En het is niet de bedoeling dat je er een blad aan vast plakt, zodat je alles kunt doen. Je moet keuzes maken. Je kunt niet én 8 uur slapen op een dag, 8 uur werken, 2 uur sporten, het huishouden doen, vrijwilligerswerk en zorgen voor anderen. Zoveel uren zitten er simpelweg niet in een dag. Je mag wel zelf kiezen of je een dag/week/maand indeling maakt. Elke dag is tenslotte anders.

Dit is best confronterend. Vooral als je kijkt naar de dingen die je graag zou willen doen, maar waar je geen tijd voor hebt. 

Rust en gezondheid onderaan het lijstje

Sandra doet deze oefening vaker en ook op meerdere manieren. Veel mensen zetten rust en gezondheid onderaan het lijstje, terwijl ze wel heel veel tijd willen besteden aan werk, vrienden, en ontwikkeling.

“En dan vraag ik ‘goh, wat denk jij dat er nodig is, om zoveel van je lichaam en je brein te kunnen vragen?’ En dan gaan ze nadenken en dan komen ze tot de conclusie dat ze toch wel wat meer op hun voeding moeten gaan letten en meer moeten slapen.”

Je kunt niet alleen maar dingen vragen van jezelf. Als je veel energie geeft aan je baan en persoonlijke ontwikkeling, dan heeft je lichaam ook de energie nodig om dit te kunnen doen. Als je weinig slaapt en zo goed als geen rust en tijd voor jezelf neemt, dan is die energie op een gegeven moment op.

“Ik moet dan echt helpen om hen te laten zien dat je niet alleen maar dingen kunt vragen van jezelf, maar dat je ook dingen moet teruggegeven,” vertelt ze. 

Last van FOMO?

The fear of missing out, in het kort FOMO. Veel mensen hebben hier tegenwoordig last van. Mensen willen altijd bij zijn met alle series, willen geen enkel feestje missen, willen inhoudelijke gesprekken met vrienden, en willen ook timmeren aan hun carrière omdat ze voor een bepaalde leeftijd op een bepaald niveau willen staan. Als ze nog geen kinderen hebben, willen ze die eigenlijk ook wel, want wat als ze spijt krijgen dat ze nooit kinderen hebben gekregen? En als ze al kinderen hebben, dan gaat daar ook nog tijd naartoe. Het is teveel. Je kunt niet alles doen. Je moet kiezen. 

Bewust keuzes maken

Sandra helpt mensen met het maken van bewuste keuzes. 

“Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt in je leven op basis van zelfinzicht. We reflecteren dan op hoe je leven tot nu toe is gelopen en wat je daarvan hebt geleerd. En wat wil je in de toekomst gaan doen? Het doel is de optimale balans zoeken tussen al die dingen die je wilt en moet.”

Onverwachte dingen op je pad

Het is ook belangrijk dat je kijkt naar wat reëel en haalbaar is, want dat vergeten we soms. 

“We willen alles tegelijk, maar je bent maar een mens en je hebt maar zoveel energie. Er komen ook altijd nog onverwachte dingen tussendoor. Mensen bouwen geen marge meer in voor onvoorziene dingen. Je kunt altijd een keer griep krijgen of dat een vriend je nodig heeft. Daar wil je ook ruimte voor houden.”

Als er nood aan de man is, dan kunnen mensen vaak wel tijd maken. Maar later willen ze het dan weer inhalen en dat gaat niet altijd even goed. Als je van te voren al tijd inruimt voor jezelf en onvoorziene dingen, dan heb je niet meteen stress als er iets onverwachts gebeurt. 

Maak keuzes!

Het is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar maak keuzes!

“Ik ga nooit zeggen dat mensen meer moeten sporten of zoiets. We zijn allemaal volwassen en je moet zelf op zoek gaan naar waar voor jou de optimale balans zit. Ik ben wel heel kritisch op of het realistisch is en of het ook kan met de andere dingen die je wilt doen.”

Als je geen hulp krijgt van een coach zoals Sandra, dan moet je daar dus zelf kritisch op zijn. 

En geloof me, als je eenmaal de keuzes gemaakt hebt, dan brengt dat rust. En dat is echt ontzettend fijn!


Over Sandra

Sandra Meijer

Sandra Meijer is arbeids- en organisatiepsycholoog en heeft een passie voor alles wat er in de combinatie mens & werk beter of fijner kan. Ze heeft jaren ervaring in het HR veld, zowel bij profit als non-profit organisaties. Sinds 2010 werkt ze volledig als zelfstandig coach en loopbaanadviseur onder het vaandel Sandra Meijer Coaching & Advies.
Ze waait regelmatig uit op Texel en dat combineert ze graag met haar passie voor (loopbaan)coaching. Daarom heeft ze Texel Coaching opgezet. En last but not least werkt ze ook heel graag samen met haar coach-collega’s van het collectief Lemongrass Coaching. Sandra heeft een eigen coachruimte bij NEST Amstelveen waar ze dagelijks mensen coacht in het vinden van meer werkgeluk oftewel meer waarde(n)vol werk. Wil je eens met iemand praten over jouw werkgeluk of sparren over jouw carrièrepad? Neem dan vooral contact op met Sandra!