Bokstrainers zijn super serieus, kijken boos en eten alleen maar gezonde dingen, toch? Deze vooroordelen veegt Marta Mlicka meteen van tafel als je haar ontmoet. Ik kreeg een grote glimlach, een stevige hand en de vraag: “Koffie of thee? En wil je een stukje chocolade?” Ik ontmoet haar in een gymzaal vlak voor een training waar ik ook aan mocht meedoen. We hadden we het over de waarde van sporten en waarom het voor haar zo belangrijk is om binnen haar boksclub een community te creëren. 

Alles draait om boksen

“Alles moet met boksen te maken hebben, anders vind ik het niet leuk.”

Het valt natuurlijk te verwachten dat een trainer gek is op haar eigen sport, maar boksen is voor Marta meer dan dat:

“Boksen is ontzettend gevarieerd omdat het heel technisch is, maar ook het tactische spel en het mentale gedeelte zijn erg belangrijk. Je hebt met interactie te maken. Je komt in nieuwe situaties die moeilijk zijn. Je ervaart hoe het is om geraakt te worden en om de ander te raken. Dat maakt dat het uitdagend is. Boksen is voor mij niet een sport, maar een middel om mensen sterker te maken en bewuster te maken van hun keuzes. Om hen de grenzen te laten opzoeken. Dat kan natuurlijk ook met andere sporten. Maar ik vind boksen het leukst.”

Marta bokst zelf al vanaf haar 16e. Ze heeft eerst getaibokst en daarna gebokst. Nu is ze in haar vrije tijd begonnen met kickboksen, want ze blijft zichzelf graag uitdagen. 

“En dan weet ik ook hoe nieuwe mensen zich voelen bij mij in de les.”

Voor haarzelf beginnen

Sinds vier jaar heeft ze haar eigen boksclub Box&Joy, maar daarvoor gaf ze ook al les.

“Ik gaf al bokstrainingen bij bedrijven, fitness scholen en verenigingen. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen, maar je moet je altijd houden aan de regels.”

Op een gegeven moment bedacht ze dat ze dit beter zelf kon doen.

“Dan doe ik het helemaal op mijn manier en dan hoef ik me niet aan andermans regels te houden.”

Behalve de regels vond ze ook dat mensen bij veel sportscholen te anoniem zijn. 

“Ze komen binnen, ze gaan sporten en ze gaan weer weg. Er is vrij weinig interactie en ik vond dat dit anders moest kunnen.”

En dat het anders kan bewijst ze nu elke dag. 

Van bootcamp naar boksniveau’s

Ze is begonnen met een Box & Bootcamp training in het park. Dit deed ze toen 1 dag in de week. Na een paar maanden was er zoveel vraag naar, dat ze de training meerdere avonden is gaan geven. 

“Op een gegeven moment zijn we ook binnen les gaan geven en nu geven we 6 dagen per week les.”

Mensen komen naar haar trainingen om even helemaal kapot te gaan en even ‘uit het hoofd’ te gaan. Ze gooien alles eruit tegen de bokszak en als mensen willen kunnen ze ook met elkaar sparren. 

“We trainen serieus en het is ook de bedoeling om de ander te raken, maar wel binnen ieder zijn eigen grenzen en wat goed voelt.”

Ook als je liever geen klappen vangt, ben je meer dan welkom bij Marta’s trainingen. Voor haar is het ‘t belangrijkst dat mensen zich goed voelen en dat ze even uit kunnen razen. Maar ze wil ook mensen bereiken die wel willen boksen maar niet kapot willen gaan.

“Daarvoor heb ik naast de gewone bokstrainingen Box & Yoga. Daar ligt het tempo wat lager. 

Bij de gewone bokstrainingen oefenen we ook op het hoofd, dus je kunt af en toe een tik verwachten. Maar als je niet wilt sparren, kun je meedoen met de Box & Bootcamp, want daar wordt nooit naar het hoofd gestoten. Zo zorg ik ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen.”

Die niveaus gaan nu van 1 tot 3. Je start met een nieuwe groep bij niveau 1. Samen ga je door naar 2 en 3 waarna je doorstroomt bij de Pro’s: de gevorderden groep.
“Soms stroomt er weleens iemand in bij niveau 2 of 3 vanuit een andere sportschool, maar vaak blijft de groep vanaf het begin hetzelfde.”

Een vaste groep zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen, maar ook dat er vriendschappen ontstaan. Zo bouwt Marta aan de community binnen haar boksclub.

Marta doet een oefening voor. Ook al is dit tijdens een les bij een van de gevorderde groepen: “Je kunt je techniek bij boksen altijd verbeteren.”

Geen wedstrijden

Boksen werkt net iets anders dan andere sporten als het gaat om wedstrijden. Bij bijvoorbeeld voetbal train je 2 keer in de week en speel je op zaterdag een wedstrijd. De grootste groep mensen die bokst volgt alleen de trainingen. Slechts 5% doet ook mee aan wedstrijden. 

“Als je wedstrijden doet is dat best een verantwoordelijkheid. Je neemt risico’s en daar moet je volledig achter staan.”

Marta zelf heeft nooit wedstrijden gebokst, maar ze heeft wel mensen voor wedstrijden getraind. 

“Ik ben coach bij de boksbond en ik heb wel boksers gecoacht voor wedstrijden, maar dat vind ik totaal niet interessant. Een wedstrijdbokser train je heel intensief naar een wedstrijd toe. Dan gaat al je tijd en aandacht naar één persoon. Je leert die persoon om alles opzij te zetten en niet meer aan iets of iemand anders te denken. Wat die persoon moet doen is winnen en de ander afmaken. Ongeacht of je je wel lekker voelt of dat je de ander wat aan wilt doen. En dat is eigenlijk heel gek. Voor mij is het een keuze geweest om dat niet te doen. In mijn boksschool train ik ook niemand voor wedstrijden. Ik vind het zonde om al mijn tijd aan één persoon te besteden, als ik zoveel mensen blij kan maken met een groepstraining. Daar zit voor mij veel meer uitdaging in.”

Een populaire sport

Toen Marta begon was boksen al ontzettend populair. Haar trainingen zaten vanaf het begin ook meteen helemaal vol.

“De meeste mensen vinden het zo leuk omdat ze fysiek worden uitgedaagd. Het is iets wat je sowieso heel erg moe gaat maken. Het verstand op nul zetten en helemaal kapot gaan dat is de voornaamste reden dat mensen bij mij komen.”

Dit kan ik beamen, want tijdens haar les ga je stuk. Je traint met een partner, meestal van je eigen niveau. Marta doet dan een oefening voor en die moet je met zijn tweeën voor een bepaalde tijd nadoen. Vaak een minuut of 2, daarvoor zet ze een timer aan. Het lijkt misschien niet zo lang, maar ik kan je vertellen dat je helemaal kapot bent. 

De timer wordt klaargezet en iedereen zet zich schrap om een paar minuten te boksen.

Boksen zoals je bent

“Ik vind boksen ontzettend leuk omdat het altijd uitdagend blijft. Als je de techniek beheerst, dan heb je het tactische spel nog. Het is een soort schaakspel, je moet vooruit denken. En als je alle tactische dingen goed kent, dan is het nog maar de vraag wie je tegenover je hebt. Elke tegenstander is anders.”

Daarbij is ook elke dag anders. Soms heb je gewoon je dag niet en dat komt dan los bij het boksen. 

“Ik zie mensen wel eens kwaad worden of in huilen uitbarsten. Dat komt niet van de pijn, maar er komt wat los. Boksen houdt je een spiegel voor. Je bokst zoals je bent. Dat merk ik ook bij mezelf. Ik ben me daar bewust van. Als er iets gebeurt in de ring, dan weet ik bijvoorbeeld dat ik op mijn ademhaling moet letten. Dat helpt zowel in de ring als in situaties in het dagelijkse leven. Dat probeer ik ook aan anderen te laten zien. Je leert in het sparren dat het niet erg is om geraakt te worden, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat en wat je er vervolgens mee doet.”
Tijdens de les loopt ze de hele tijd rond tussen alle sparrende mensen. Ze kijkt hoe ze klappen uitdelen, waar ze de ander raken en wat dat met hen doet. Ze geeft constant tips over hoe mensen hun techniek kunnen verbeteren, maar dat is niet het belangrijkst voor Marta.

“Ik vind het belangrijker dat iemand zijn kracht vindt, zijn grenzen heeft verlegd of contact heeft gemaakt met de ander. Ik vind het belangrijker dat iemand iets over zichzelf heeft geleerd, dan dat die goed is in boksen. Dat boeit me eigenlijk helemaal niets.”

Tijdens het sparren houdt Marta iedereen goed in de gaten. Waar ze mogelijkheden ziet geeft ze tips en uitleg. Zo bewaart ze bij haar trainingen de balans tussen de uitdaging, het uitrazen en het plezier.

Je dag niet hebben

Het lijkt mij echt heerlijk om bij Marta uit te razen als je een vervelende dag op het kantoor hebt gehad. Dan kun je alles er even uitgooien. Maar wat als Marta haar dag niet heeft?

“Het klinkt stom, maar ik heb eigenlijk bijna nooit mijn dag niet. Ik ga met zoveel plezier naar mijn mensen toe en ik mag iedereen ook graag. Ik ga nooit met tegenzin. Klinkt ongeloofwaardig hè,” lacht ze. 

Een veilige plek vol met vrienden

Marta vindt het belangrijk dat mensen met plezier sporten. 

“We zijn een club en we horen bij elkaar. Als je elkaar kent ga je toch met meer plezier sporten, want het zijn je vrienden waar je naartoe gaat.”

En het motiveert ook, want als je niet op komt dagen, krijg je vanzelf appjes waar je blijft. 

Haar boksclub trekt ook een bepaald type mens aan. Iedereen is natuurlijk welkom, maar de mensen bij Box&Joy komen om te trainen en om vrienden te maken.

“Mensen die wedstrijden willen doen of alleen maar hun agressie willen uiten komen niet, want dit is daar niet de plek voor.”

Het is een plek waar je echt jezelf kunt zijn en waar vriendschappen ontstaan. Mensen praten met elkaar en weten van elkaars leven. 

“We doen ook heel veel activiteiten naast het boksen.”

Zo hebben haar groepen meerdere keren meegedaan met een mudrun en zijn er regelmatig borrels. 

Uitbreiden

Vanaf het begin zitten eigenlijk al Marta’s trainingen vol. Ze wil bewust niet in te grote groepen trainen, omdat ze iedereen de aandacht wil kunnen geven die ze verdienen. Dat de groepen snel vol zitten is voor een ondernemer natuurlijk super fijn. Maar daar blijft het niet bij. 

“Ik zou in de toekomst wel willen uitbreiden. Ik hoef niet zozeer meer leden te hebben, maar ik zou de leden die ik heb meer willen aanbieden. Het zou het leukste zijn als de gevorderden het zo leuk vinden dat ze trainer worden en dat zij dan de beginners gaan trainen.”

Zo wil Marta de cirkel rondmaken. Van beginner tot trainer. Van jezelf leren kennen, tot contact maken met anderen. Dat is waar de bokssport voor haar om draait. 

6 thoughts on “Bokstrainer

  1. Hoi Marta, we werken ongeveer met dezelfde visie en met eenzelfde aanbod… Ik huur een aantal zalen waar ook andere mensen in sporten. Maakt het complex met 4 voorraadkasten, 4 sleutlbossen, enz… Verder doe ik alles alleen : trainingen geven, teambuildings, boekhouding, promo, foto’s, enz… Best heftig. Ik ben trots op mijn werk maar vind het geweldig hoe jij het écht mooi en professioneel hebt uitgebouwd. Super. Ik heb ook je bijdrage gelezen in het boek “Boksfit” dat ik onlangs kocht. Ook knap. Ik hoop dat we mekaar ooit eens ontmoeten. Vriendelijke groet, Marian Debaillie (Boxing Education, VTS gediplomeerde boksinstructeur).

  2. Wat een topper ben jij Marta..!! Super leuk hoe jij vol passie verteld over wat je het liefste doet en je visie erachter.. Trots op jou lieverd!! X

  3. Hallo Martha,
    Ik ben en Vriendin van Marijcke en ik vind erg intéressant om te lezen hoe mooi
    geervaard kan zijn.
    Ik gebruik constant in mijn werk mijn handen, ze zijn heilig en ik ben bang dat zij eronder gaan lijden.
    Daarom praktiseerde ik het niet.
    Tot welke leeftijd kun je boksen?

    Bedankt voor het gevoel samenzijn dat mis ik ontzettend in de sportzaal waar ik ben. IK stop trouwens eind van de maand en zoek iets anders. Ik houd van het buiten zijn want ik ben de hele dag aan het werken in mijn praktijk. Vaak kom ik binnen ochtend en ben ik om 19-20u buiten!

Comments are closed.