Het is een van de meeste gestelde vragen als ik vertel over deze website: “En hoe verdien je hier geld mee dan?” Natuurlijk zijn mensen ook nieuwsgierig naar wie ik spreek en de interviews die nog gaan verschijnen. Maar al vrij snel komt de vraag of ik hier geld mee verdien. Hier komt het antwoord: nee, ik verdien hier geen geld mee. Dat is voor nu ook niet de bedoeling. 

Maar waar leef je van dan?

Als ik dat zeg dan willen de meeste mensen een soort verklaring voor hoe ik dan nu aan mijn geld kom. Dat gaat je natuurlijk helemaal niks aan. Mijn geldzaken zijn de mijne. Ik vraag ook niet wat jij verdient. Maar ik kan me de nieuwsgierigheid wel voorstellen. Ik vraag tenslotte ook mensen het hemd van het lijf over hun werk. 

Ik verdien mijn geld met werken als zzp content marketeer. Af en toe neem ik een opdracht aan en af en toe leef ik even van het geld wat ik met zo’n opdracht verdiend heb. Daar probeer ik een balans in te vinden. Aan de ene kant moet er natuurlijk brood op de plank komen en aan de andere kant wil ik ook tijd en ruimte hebben voor dit project en andere zaken waar ik wel gelukkig van word, maar waar ik geen geld mee verdien. Dat is nog even zoeken, maar oefening baart kunst. 

Er zijn wel opties

Toch snappen veel mensen niet waarom ik zoveel tijd in deze website steek, zonder dat het financieel iets oplevert. 

Natuurlijk zijn er wel manieren om met een website als deze geld te verdienen. Het internet staat vol met affiliate programma’s waar ik me bij zou kunnen aanmelden. Ik zou ook advertenties kunnen plaatsen of advertorials kunnen schrijven. 

Maar dat wil ik niet. Ik wil niet dat de verhalen op deze website commercieel gedreven zijn. Ik wil menselijke verhalen vertellen. De mooie kanten en de minder mooie kanten. De stoere kanten en de pijnlijke kanten. Ik wil bijvoorbeeld eerlijk kunnen vertellen dat het starten van een business niet altijd soepel gaat. Ik wil eerlijk vertellen dat er bij sommige banen ook echt nadelen aan het werk zitten. En als het reclame verhalen zijn, dan moet het allemaal opgepoetst worden tot iets positiefs en is het verhaal niet meer compleet. En ik wil het hele verhaal vertellen. The good, the bad and the ugly. Mooie opgepoetste verhalen zijn er tenslotte al genoeg.

Maar de voornaamste reden dat ik geen reclame of advertorials wil, is omdat ik zelf de baas wil blijven over de inhoud. Ik wil zelf kunnen bepalen wat ik wel en niet vertel. En als ik ervoor betaald word, dan heb ik een stuk minder over de inhoud te zeggen.

Dit staat overigens niet in beton gegoten. Als iemand mij geld biedt en mij verder mijn ding laat doen, dan graag natuurlijk! Maar tot nu toe willen mensen toch vaak een vinger in de pap als ze ergens voor betalen. 

Vragen naar het salaris van iemand

Toen ik dit project aan het uitdenken was, heb ik ook nagedacht of ik zou vragen naar het salaris van de mensen die ik interview. Mijn eerste gedachte was dat het me echt niets aangaat wat iemand verdient. De tweede gedachte was dat ik geld ook niet zo belangrijk vind. Dat is iets persoonlijks natuurlijk, want genoeg mensen die wel een baan nemen voor het geld. Daarbij werken de meeste mensen toch wel voor het geld en niet per se omdat het hun passie is. Dus iemands salaris kan best onderdeel zijn van het werkgeluk.

Toch heb ik besloten om er niet naar te vragen. Voornamelijk omdat ik het zelf dus niet belangrijk vind om te weten wat iemand verdient. En tot nu toe was er ook niemand die zijn salaris per se genoemd wilde hebben in het artikel en niemand die ernaar heeft gevraagd. Dus als het over werkgeluk gaat, lijkt het ook niet het belangrijkste onderdeel.

Hoe belangrijk is geld?

Ik struggle al langer met de waarde van geld. Doordat mensen er bij deze website naar vragen, ben ik er nog meer over gaan nadenken.

Je hebt geld nodig om te leven, sure. Maar geld is niet alles. Mensen die met meer salaris ook meteen een groter huis kopen, een duurdere auto willen en nog luxer op vakantie gaan zal ik nooit echt begrijpen. 

Ik wil fijn kunnen wonen en gezellig een drankje met vrienden kunnen drinken. Als ik daarna nog genoeg geld heb om af en toe eens uit eten te gaan en hier en daar een festivalletje te pakken, dan ben ik blij. Ik hoef niet zo per se bakken met geld te verdienen. Daarom zal ik denk ik ook niet zo snel weer fulltime gaan werken. Het liefst blijf ik korte opdrachten aannemen, zodat ik daarnaast tijd houd voor andere dingen die ik leuk vind. 

One size does not fit all

Dit is voor iedereen anders. Sommige mensen moeten er niet aan denken om in een klein appartementje in Utrecht te wonen en geen geld te hebben voor een reis door Azië. Als je daar niet gelukkig van wordt, dan moet je dat vooral ook niet doen. En ik hoop dan dat het werk dat je doet, je ook gelukkig maakt. Want het laatste waar ik aan moet denken is heel hard werken voor geld en dat werk niet leuk vinden. 

Het is een balans en die balans is voor iedereen anders. Gelukkig zijn er mensen die heel hard willen werken, want ik zou het echt niet trekken om iemand 12 uur lang te opereren. Dat zijn wel de mensen die levens redden. Gelukkig hoeven we niet allemaal van die hardwerkende levensredders te zijn en zijn er genoeg banen waarbij je minder uren kunt maken.

Doe waar je gelukkig van wordt

Uiteindelijk denk ik dat je moet doen waar jij gelukkig van wordt. Als je gelukkig wordt van hard werken en veel geld verdienen, dan moet je dat doen. Als je net als ik gelukkig wordt van tijd met vrienden doorbrengen en eigen projecten opstarten, dan hoop ik dat je daarvoor kiest. 

Je kunt niet alles hebben (ja ja, er zijn uitzonderingen, maar die maken de regel), dus je zult moeten kiezen. Waar voel jij je het lekkerst bij? En ga dat dan doen. 

2 thoughts on “En hoe verdien je hier geld mee dan?

  1. Super interessant Joriet. Ik ben het eigenlijk met je eens. Heb ook jaren zitten aanmodderen bij verschillende werkgevers en was echt niet gelukkig. Door de coronavirus uiteindelijk ook maar voor mezelf gekozen. Op mijn eigen tijden werken en veel meer dingen doen waar ik gelukkig van wordt en daar ook de tijd voor te nemen. Het geeft mij rust en toch ook een voldaan gevoel.

    Leuk om al die artikelen van je te lezen elke keer. Ga zo door.

    P.s. misschien dat je het weet, maar we hebben een keer bij hetzelfde bedrijf gewerkt.

    1. Hee Anushka, dank voor je mooie reactie! En dat weet ik zeker nog. Bij Fonq! Wat mooi dat je nu ook voor jezelf gekozen hebt. Hopelijk blijf je tijd houden voor de dingen waar je wel gelukkig van wordt ♡

Comments are closed.