Voor de mensen die mij al langer kennen of volgen is dit geen nieuws: ik houd van podcasts. Om ze te luisteren én om ze te maken. Op dit moment maak ik drie podcast shows, waarvan er één over dit project. Of eigenlijk is die podcast een onderdeel van dit project. Ik neem de interviews die ik met mensen doe op, zodat je het hele verhaal ook kunt beluisteren. En het gaat niet bij deze drie podcasts blijven kan ik je al vertellen, want de vierde is inmiddels in de maak.

Liefde voor Radio

Vroeger luisterde ik altijd naar de radio. Ik was zo iemand die favoriete radioshows had en zorgde dat ik bijvoorbeeld op zondagavond om 21 uur klaar zat om te horen wat de nieuwste muziek in R&B land was. En voordat ik oud genoeg was om zelf naar Lowlands te gaan, was ik dat hele weekend aan de radio (en later TV) gekluisterd om alles mee te krijgen wat er in Biddinghuizen gebeurde. Ik vond radio fantastisch. En dus was het een van mijn stiekeme dromen om zelf radiomaker te worden. Maar op een commerciële opleiding met voornamelijk mensen die het liefst met hun hoofd op tv wilde, werd die droom al vrij snel de kop ingedrukt. Ik had geen radiostem vonden ze. En ik was zelf ook geen fan van mijn eigen stem, dus dat was een extra bevestiging dat een radio carrière echt een heel slecht idee was. Weg droom, weg alle ideeën die ik had. 

Het jaar van de podcast

Fast foward naar 2020. Het jaar van de podcasts! Zo voelde het voor mij althans. Het was alsof iedereen ineens podcasts aan het luisteren was en overal doken leuke en interessante shows op. Terwijl ik de jaren ervoor nog in de meest stoffige hoekjes van het internet moest kijken als ik een leuke podcast show wilde vinden. Inmiddels worden die gewoon op een presenteerblaadje aangereikt en moet je oppassen niet in de val te stappen van de commercieel gedreven verhalen. Podcastland voelt voor mij nu net als het begin van het volwassen internet (na de bubbel dus). Een tijd waarin iedereen met een computer een website kon starten en die kon vullen met wat ze dan ook liefhadden. En vooral: mensen die naar die inhoud op zoek waren. De influencers van nu, zijn toen ontstaan. Zo voelt podcastland voor mij nu: iedereen met een beetje een goede microfoon en gevoel voor editing kan een podcast show beginnen. En dat vind ik dus echt heerlijk!

Mijn eigen podcast shows

Er was al vaker aan mij gevraagd waarom ik de interviews die ik voor deze website deed niet opnam. Om heel eerlijk te zijn vond ik dat idee gewoon een beetje spannend. Plus dat mensen achteraf vaak nog veel zaken aanpassen in hun interview en ik me afvroeg hoe happig mensen waren om mee te werken aan een podcast. Maar zoals vaker bleek deze angst ongegrond, want toen ik eenmaal besloten had om de interviews ook als podcast online te zetten, reageerde mensen alleen maar enthousiast. 

Maar dat is niet hoe ik met podcasten begon. Dat begon zoals met veel ideeën met een biertje op een terras. Samen met Dirk-Jan van Vliet had ik het over politiek en dat dit vaak toch wel een ingewikkeld verhaal is. En dat we best snappen dat mensen dat saai of moeilijk vinden, maar dat het wel leuk gemaakt zou kunnen worden. En zo ontstond het idee voor onze podcast Politiek 030. En ik doe de dingen graag goed, dus ik kocht meteen professionele opname apparatuur. Nu ik apparatuur toch in huis had, was de stap naar een andere show klein. Namelijk een show over films, series, boeken en podcasts: De RamJo Show die ik maak met mijn vriend Ramon Kool. Die elk maf idee van mij aanmoedigt, waardoor ik dan de ballen heb om het ook echt te doen. Twee podcasts verder en nog steeds twijfelde ik over een podcast die ik helemaal alleen zou maken. 

Politiek 030 gaat voornamelijk over Utrechtse politiek, maar we maken ook een aantal specials die interessant zijn voor iedereen die wat meer over lokale politiek wilt weten. In deze aflevering praten we met Karlijn Martens over hoe de gemeenteraad werkt. 

Vind je politiek oersaai en luister je liever naar een show over films, series, boeken en andere podcasts? Dan is De RamJo Show een podcast voor jou! In deze aflevering bespreek ik met Ramon de Netflix serie Away, de podcast The Habitat en de duivelse series Good Omens en Lucifer.

Gewoon bij het makkelijkste stukje beginnen

Als ik iets moeilijk of eng vind, maar het wel wil doen, dan begin ik vaak bij het makkelijkste stukje. In dit geval bij mijn lieve zusje Attie. Zij had al heel lang toegezegd dat ik haar mocht interviewen voor dit project en dat leek mij een mooie start. Je eigen zusje interviewen is toch een stuk minder eng, dan iemand die je totaal niet kent over een beroep waar je niets vanaf weet. Dus zo kwam de eerste echte Werken aan je Geluk podcast online met middelbareschooldocent Attie van Eck. En dat was veel leuker om te maken dan dat het eng was natuurlijk. En dus ben ik meteen enthousiast andere mensen gaan benaderen. Ook zij reageerde gelukkig positief en daarom zijn er nu veel meer leuke interviews die je kunt beluisteren als podcast! Zoals een interview met een orthopedagoog, een chirurg in opleiding en een gemeenteraadslid. En er komen er nog heel veel meer aan!

Luister hier het interview met middelbareschooldocent Attie. 

Podcast maken als werk

Ik zou het natuurlijk fantastisch vinden om geld te kunnen verdienen met podcast maken. Het liefst met mijn eigen podcast shows. Wie weet gaat dat ooit ook gebeuren. En wie weet gebeurt het doordat misschien jij deze blog leest. Want ja: je kunt mij inhuren als je een podcast wilt maken. Zowel voor persoonlijke podcasts als zakelijke podcasts. Ik blijf hoe dan ook een verhalen verteller, welk medium daar ook voor wordt ingezet. Tekst, foto’s en podcast zijn de media waar ik je zelf mee kan helpen. Dus heb je een idee of wil jij of jouw bedrijf een podcast starten: stuur me een mailtje

Mijn favoriete podcasts

Voor de mensen die graag willen weten welke podcasts ik nu zou aanraden, hier een bescheiden lijstje. Als je klikt op de titels ga je naar de podcast in Spotify, maar je kunt deze shows in zo goed als elke podcast app vinden.

The Habitat

Een show waarin wetenschapsjournalist Levy Lynn een groep wetenschappers volgt die als experiment een jaar lang in een dome op ‘Fake Mars’ leven. Een echt wetenschappelijk experiment waarin deze mensen gevolgd worden als ze een jaar lang met elkaar moeten leven en eten alsof ze op Mars wonen. Smakelijk entertainment waar je ook nog wat van leert!

ArtCurious

Een podcast waarin Jennifer Dasal je meeneemt in de wondere wereld van de kunstgeschiedenis. Mijn favoriete aflevering is de aflevering over de Mona Lisa. Hangt de echte nu in het Louvre of is die verdwenen?

De geschiedenisles die je nooit hebt gehad

Ik ben gek op geschiedenis, maar ik vind ook dat het wel veel witte mannenverhalen zijn. En dat vinden de mensen bij F-site ook. En dus hebben ze een fijne podcast show waarin ze elke aflevering het verhaal vertellen van een vrouw die je waarschijnlijk niet kent, maar die wel enorme invloed heeft gehad op de geschiedenis. De aflevering over Corry Tendeloo vond ik echt verbazingwekkend! En ook wel schokkend… En heel erg tof!

Boekmakers

Een podcast over alle mensen die in het boekenvak werken, behalve de schrijvers. Een podcast waar ik echt van smul, want het geeft elke aflevering een kijkje in het werk van iemand uit het boekenvak. Als je de interviews op deze website leuk vindt en je houdt van boeken, dan is dit zeker een aanrader!

Curious Minds: Innovation in Life and Work

Deze podcast volg en luister ik al een tijdje. Elke aflevering interviewt Hayle experts op het gebied van het leven en werk. Dat gaat van experts op het gebied van slapen tot op het gebied van emotionele stabiliteit. Een van mijn favoriete afleveringen is CM 142: Steve Magness on Finding your Passion. 

Ik houd me altijd aanbevolen voor goede, leuke, interessante podcasts! Dus als jij fan bent van een podcast die nog niet in dit rijtje staat: laat het me weten in de comments!