Werkwaardes, drijfveren of carrièreankers. Er zijn veel verschillende woorden voor jouw motivatie om te werken. Ik sprak met loopbaancoach Sandra Meijer over wat werkwaardes zijn en hoe je die kunt vinden. “Het is zonde als je dit niet goed van jezelf weet en je daardoor niet goed de vinger kunt leggen op waarom je niet happy bent in je werk.”

Wat zijn werkwaardes?

Werkwaardes zijn de motivaties waarom jij het werk doet dat je doet. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om veel geld te verdienen, dan is de kans groot dat je in de zakelijke wereld werkt. Wil je veel vrije tijd, dan is de kans juist groot dat je parttime werkt. Het is belangrijk om te weten wat jouw werkwaardes zijn, zodat je ook de juiste carrière keuzes kunt maken. Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je kijken of dit overeenkomt met je werk. Zo niet, dan weet je dat er werk aan de winkel is. 

Meest voorkomende werkwaardes

De motivatie om te werken is voor iedereen anders, maar er zijn wel een aantal zaken die voor bijna iedereen gelden. Geld is daar één van en de meeste mensen willen ook fijne collega’s. Op een groot vel schrijft Sandra de meest voorkomende werkwaardes en een aantal bespreken we met elkaar. Hieronder een overzicht dat jou kan helpen om jouw eigen werkwaarden te vinden:

Wat zijn jouw werkwaardes?
Wat zijn jouw werkwaardes?

Fijne/mooie werkomgeving

“Er zijn mensen die heel veel waarde hechten aan een fijne en mooie werkomgeving. Waar je geen last hebt van kneiterharde geluiden of stank,” geeft Sandra als voorbeeld.

Als je dan bijvoorbeeld op een bouwplaats werkt, dan is het best logisch als je daar niet gelukkig wordt. Of misschien ben jij heel snel afgeleid en werk je in een rumoerige kantoortuin? Dan is het niet gek dat jij je liever afzondert in een stille ruimte.

Werk/privé balans

Werk je ergens waar je de enige bent met kinderen? Moet je wel eens eerder weg om hen op te halen en blijf je je dan maar verontschuldigen naar je collega’s? Dat is geen fijn gevoel. Het zou prettiger zijn als jouw collega’s begrijpen dat je graag tijd voor je kinderen maakt. Of heb je misschien een tijdrovende hobby waar meer je tijd aan zou willen besteden? Dat is iets waar je balans in moet vinden. Als je privé zaken hebt die tijd kosten, dan moet dat wel matchen met jouw baan.  

Goede contacten met collega’s en klanten

“Goede contacten met klanten en collega’s noemt bijna iedereen,” zegt Sandra.
Dit hoor ik ook vaak terug in de gesprekken die ik heb met mensen over hun werk. Leuke collega’s is de helft van je werkgeluk als je het mij vraagt. 

“Minus een enkeling die erg op zichzelf is en graag solistisch werkt,” vult Sandra aan.

Status

Veel mensen willen groeien in hun carrière en voor veel mensen betekent dat een pad naar een managementbaan. Dit vind ik gek, want een managementfunctie vereist hele andere kwaliteiten dan je vaak in je baan leert. 

“En heel veel managers worden doodongelukkig. Iedereen gaat met zijn zeurproblemen naar de manager toe.”

Natuurlijk zijn er ook mensen die wel gelukkig worden van een managementbaan, maar dat zie je dan al vaak tijdens hun banen daarvoor. Een carrièrepad naar een bepaalde titel zorgt dus niet per se voor werkgeluk. 

“Er zijn mensen die echt heel erg genieten van een bepaalde status, maar veel mensen denken dat ze een bepaalde status willen en hebben van binnen een andere wens. Vaak gaat er dan eerst iets schuren en dan komen ze erachter dat ze helemaal geen manager willen worden. Maar bijvoorbeeld inhoudsdeskundige of in een team willen samenwerken en niet de baas zijn.”

Status betekent voor iedereen iets anders, maar zoek voor jezelf uit hoe belangrijk je dit écht vindt. 

Geld

Hoe je het ook went of keert, de meeste mensen werken om brood op de plank te krijgen. Het is niet erg als geld één van de motivaties is zegt Sandra:

“Want je hoeft niet alles uit die baan te halen. Als je nu bijvoorbeeld heel veel geld verdient en daar een leuk leven van kan betalen, dan is dat ook wat waard. Als je daarnaast maar ruimte hebt om je leven waarde te geven.”

Maar vraag jezelf wel af hoe belangrijk geld écht voor je is. Als je vrije tijd belangrijker vindt, dan word je misschien wel gelukkiger van wat minder geld en parttime werken.

Zekerheid over je baan

Als zzp’er is dit een van de onderdelen waar ik weinig waarde aan hecht, maar ik ken genoeg mensen die dit wel belangrijk vinden. Ik kan er best goed mee leven dat ik niet altijd van te voren weet hoeveel geld ik die maand ga verdienen. Daar heb ik mijn leven ook op ingericht. Maar als je hier stress van krijgt, dan is dat niet de keuze voor jou. Dan is het beter als je op zoek gaat naar een baan die jou wel (financiële) zekerheid kan bieden. Sandra vult aan:

“Zekerheid is wel een relatief begrip. Je bedrijf kan toch failliet gaan of er komt een manager met wie je niet door één deur kan. Als je erg sterk hecht aan zekerheid, kun je soms ook op zoek gaan naar hoe je meer vertrouwen kunt ervaren in jezelf en de toekomst.”

Iets betekenen voor de ander of maatschappij

Dit is een onderdeel waar ik nog steeds een beetje mee worstel. In de commerciële wereld waarin ik voor een deel nog steeds werk, vind ik dit niet. Maar ik vind het wel belangrijk om maatschappelijk toegevoegde waarde te leveren. Ik wil graag helpen bouwen aan een betere wereld. Of dat nu klein/persoonlijk is of op grootschalig niveau. Maar ook hier geldt dat je niet alles uit je baan hoeft te halen. Dit kun je bijvoorbeeld ook bereiken met vrijwilligerswerk. Kijk naar wat voor jou belangrijk is en hoe belangrijk het voor jou is. 

Je creativiteit inzetten

Creativiteit is voor iedereen anders. Ik heb vrij klassieke creatieve hobby’s zoals schilderen, knutselen en koken. Maar ook als je geen professioneel kunstenaar of chef bent, kun je creatief zijn in je werk. Ik sprak met een compliance advisor die haar werk bijvoorbeeld ook leuk vindt omdat ze haar creativiteit erin kwijt kan. Voor haar betekent dit dat ze zelf invulling mag geven aan haar werk. Aan hoe ze de problemen aanpakt en hoe ze bepaalde zaken communiceert. 

Dit kan voor jou ook weer anders zijn. Wat betekent creativiteit voor jou en hoe belangrijk vind je het om dit te kunnen inzetten tijdens je werk?

En meer!

Naast de bovenstaande onderdelen zijn er nog veel meer werkwaarden, zoals:

  • Afwisseling & Dynamiek
  • Invloed & Impact
  • Je kunnen onderscheiden
  • Structuur & kaders
  • Zelfontwikkeling
  • Autonoom kunnen werken

Als je deze werkwaardes doorkijkt, dan kun je er vast een aantal aanwijzen waar je jezelf in herkent. En misschien kun je er nog een aantal bedenken die hier niet tussen staan. 

“Als je dit weet van jezelf, dan heeft dat heel veel waarde. Als je dit niet weet en je zit op de verkeerde plek, dan kan dat veel onrust geven.” 

Je kunt natuurlijk niet alles kiezen. Zet het voor jezelf op een rijtje en kies een aantal die voor jou het meest belangrijk zijn. En ga dan kijken hoe dit matcht met jouw huidige baan

Over Sandra

Sandra Meijer

Sandra Meijer is arbeids- en organisatiepsycholoog en heeft een passie voor alles wat er in de combinatie mens & werk beter of fijner kan. Ze heeft jaren ervaring in het HR veld, zowel bij profit als non-profit organisaties. Sinds 2010 werkt ze volledig als zelfstandig coach en loopbaanadviseur onder het vaandel Sandra Meijer Coaching & Advies.
Ze waait regelmatig uit op Texel en dat combineert ze graag met haar passie voor (loopbaan)coaching. Daarom heeft ze Texel Coaching opgezet. En last but not least werkt ze ook heel graag samen met haar coach-collega’s van het collectief Lemongrass Coaching. Sandra heeft een eigen coachruimte bij NEST Amstelveen waar ze dagelijks mensen coacht in het vinden van meer werkgeluk oftewel meer waarde(n)vol werk. Wil je eens met iemand praten over jouw werkgeluk of sparren over jouw carrièrepad? Neem dan vooral contact op met Sandra!