In de gesprekken met loopbaancoach Sandra Meijer kwam naar voren dat ze de mensen die ze coacht een aantal opdrachten meegeeft. Deze opdrachten helpen hen om uit te vinden wie ze zijn en wat ze willen in hun werkende leven. Een van die opdrachten is aan de mensen om je heen vragen wat zij jouw kwaliteiten vinden. Sandra: “Vragen als ‘Waar schakel je mij graag voor in? Waar vind je dat ik meerwaarde heb? Waar zie je mijn toegevoegde waarde?’ En dan niet het negatieve stuk, want dat weet iemand vaak heel goed zelf.” 

Ik vind het best spannend om aan de mensen om mij heen te vragen wat zij mijn kwaliteiten vinden. Ze zullen ongetwijfeld wat dingen weten te noemen, maar wat als het totaal andere dingen zijn dan die ik als mijn kwaliteiten zie? Daar kom ik maar op één manier achter en daarom appte ik vrienden, familie, (oud)collega’s wat ze mijn kwaliteiten vonden. 

Wat zie ik als mijn kwaliteiten?

De meesten die ik het vroeg moesten daar even over nadenken en dat gaf mij de ruimte om ook voor mezelf na te denken. Wat vind ik eigenlijk dat mijn kwaliteiten zijn? De eerste paar die zo in mij opkomen zijn: energiek, positief, kritisch en gastvrij. 

Energiek

Ik ben meer van het poetsen dan van het lullen. Als er iets moet gebeuren, dan zit ik al vrij snel in de actiemodus. En het liefst een beetje snel. Ik wandel liever stevig door dan dat ik slenter. En zolang ik in het doel geloof, heb ik daar ook de energie voor. Meestal lukt het me ook wel om de rest mee te krijgen in deze energie. Al moet ik wel zeggen dat ik ook vaak mensen om me heen verzamel met een vergelijkbare energie. Da’s ook een kwaliteit. 

Positief

Ik zie altijd wel een manier waarop iets kan. Ik zie geen beren op de weg, maar puppies die nog moeten worden opgevoed. Ik laat me niet snel tegenhouden door ‘kan niet’ of ‘gaat niet’. Het feit dat we het antwoord niet weten, wil niet zeggen dat het antwoord niet bestaat. Ik ben daarin ook wel een volhouder. Eigenwijs, maar dan de positieve versie van dat woord. 

Kritisch

Ik ben benieuwd of ik deze ga terug horen, maar ik denk het wel. Ik schuif mijn mening niet onder stoelen of tafels. Soms komt dit nogal hard over bij mensen. Daar werk ik aan. En ik vrees dat ik daar ook altijd op zal moeten letten, want het is een karaktertrekje. Deze eigenschap is zowel positief als negatief. Maar ik noem hem bij mijn positieve eigenschappen, omdat ik er in mijn werk, maar ook bij mijn vriendschappen wel baat bij heb. Als mensen iemands ongezouten mening willen horen, dan bellen ze mij. Tenminste, dat idee heb ik… 

Gastvrij

Ook een waarvan ik me afvraag of mensen deze noemen. Ik heb graag mensen over de vloer en mensen zijn ook altijd welkom. Als er ergens een vergaderplek nodig is of er is een huiskamer nodig, dan stel ik die van mij zo goed als altijd beschikbaar. Deze coronatijden voelen dan ook een beetje vreemd met een leeg huis en ik tel af tot het moment dat ik weer een BBQ mag organiseren.

Wat vinden anderen mijn kwaliteiten?

Inmiddels hebben de meeste mensen die ik geappt heb gereageerd. Ik kan het je echt aanraden om dit ook te vragen aan je vrienden, familie en (oud)collega’s! Het is zo leuk om te horen wat zij jouw kwaliteiten vinden! En eerlijk: het is ook best wel een ego boost. 

Vrienden waar ik mee samen(ge)werk(t heb)

Als je als vrijwilliger actief bent bij een politieke club, dan maak je snel vrienden. Maar je werkt ook samen met deze vrienden. Bijvoorbeeld tijdens een verkiezingscampagne. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heb ik de meeste mensen leren kennen en een aantal daarvan mag ik nu echte goede vrienden noemen. Een daarvan is Tom Kunzler. Toen ik hem leerde kennen was hij bestuurslid communicatie. Samen met hem en zijn team hebben we toen een hele bak aan filmpjes gemaakt en de social media campagne draaiende gehouden. Hij was ook de eerste die reageerde op de vraag ‘waar schakel je mij voor in?’

Tom: “Kritische blik, moreel kompas en frisse ideeën. Je bent eerlijk en direct, terwijl veel andere mensen zaken met de mantel der liefde bedekken of ergens omheen praten. Deze directe daadkracht is een nuttige eigenschap die je inbrengt in de groep en die iedereen scherp houdt.”

Dat vind ik hele mooie woorden.

Ook Jelmer Schreuder, nu raadslid in de Gemeente Utrecht kan mijn eerlijkheid wel waarderen:

“Ik ken Joriet als een hele fijne sparringspartner. Ze denkt goed mee en analyseert helder hoe ze een onderwerp ziet. En ik weet daarbij dat ze het me ook zal zeggen als ze het niet met me eens is. Dat maakt het heel waardevol om met haar te klankborden.”

On-Nederlands lovende woorden

Het voelt wel een beetje gek om deze woorden zo over mezelf in een blog te zetten. Het zijn allemaal prachtige veren in mijn reet, maar het voelt wel een beetje ongemakkelijk. Bijna on-Nederlands om zulke lovende woorden over jezelf neer te kalken. Maar ik het kader van ‘wat wil ik worden als ik later groot ben’, volg ik braaf Sandra haar advies op en ga ik nog even door. 

Voormalig werkgevers

Nu moet ik meteen bekennen dat de voormalig werkgevers waar ik nog contact mee heb, eigenlijk meer borrelmaatjes zijn geworden. Fijne collega’s hebben vind ik een van de meest belangrijke onderdelen in mijn werk. Net zoals een platte organisatie. Al hadden we andere taken en verantwoordelijkheden, mijn voormalig werkgevers voelden als teamgenoten. En nu als borrelmaatjes. Want eerlijk: als ik ze zie gaat het maar kort over werk en borrelen we lang. 

Margo de Kok is een van die voormalig werkgevers. Ik heb meer dan een jaar met haar gewerkt, wat in mijn geval een unicum is. Zo lang blijf ik meestal niet voor een bedrijf werken. Als mijn voormalige leidinggevende gaf ze het volgende antwoord:

“Joriet is voor mij degene die in helder en begrijpelijk Nederlands op schrijft wat ik wil zeggen en wat er gezegd moet worden. En nog lekker leesbaar ook. Uit een berg aan informatie weet zij de kern te halen. Op zijn snelst, letterlijk en figuurlijk. Terwijl ik praat en voordat ik mijn zinnen eindig, heeft Joriet de tekst al klaar. Zij is scherp, niet bang om haar mening te geven, vaardig op ieder vlak van content, waardevol als het gaat om advies hoe om te gaan met de sociale kanalen en een erg prettige trainster. Bovenal een heerlijk levenslustig mens die ik graag in mijn (werk)omgeving heb!”

Ellen Bijsterbosch was mijn werkgever toen ik voor de fractie van D66 Utrecht werkte. Zij had ook zeker mooie woorden:

“Jouw kwaliteiten vind ik dat je ondernemend en creatief bent. Maar bovenal ben je niet bang om jezelf en anderen uit te dagen. Ik zou jou dus altijd bellen als ik iemand nodig heb die zijn oordeel nog niet klaar heeft, die niet redeneert vanuit ‘hoe het hoort’, maar iemand die me oppookt om nog wat meer te durven.”

Wat vrienden vinden

De mensen waar je het meest mee omgaat hebben vaak ook het meest gedetailleerde beeld van je. Ik was heel nieuwsgierig wat ik voor reactie zou krijgen van een aantal van mijn favoriete mensen. 

Met Tinka Bakker heb ik al heel wat flessen wijn leeg gedronken en feestjes en festivalletjes bezocht. Haar reactie:

“Je bent sociaal, altijd enthousiast, een gangmaker, je neemt veel initiatief. Je bent recht voor z’n raap, je kan goed plannen en je hebt veel organisatietalent. Je hebt het beste voor met deze wereld en stelt je daarin ook verantwoordelijk op. Je kan ook op jou rekenen, je zou nooit iemands verjaardag of een andere belangrijke gebeurtenis vergeten, je staat stevig in je schoenen, je bent relaxed en accepteert ook wat anderen willen of denken.

Waar ik je voor in zou schakelen is sowieso any sociaal evenement, voor mij persoonlijk zou dat zijn: een feestje organiseren, een borrel, als we met een groep naar een festival gaan, alles waarbij je een hands-on persoon nodig hebt en je wil dat de organisatie op rolletjes loopt en dat aan alles is gedacht en alles goed gepland is. Je bent trouwens ook creatief en overtuigend.”

Van dit soort mooie woorden word ik gewoon een beetje stil. 

Met Nick van Impelen heb ik vaak gesprekken die verder gaan dan de oppervlakte. Logisch, want hij is filosoof. Wij kunnen elkaar nog wel eens op de zenuwen werken, maar we weten altijd dat we dat doen om de ander vooruit te helpen. 

Nick: “Je bent iemand met een duidelijk sterke mening en een drang om die ook overtuigend te verdedigen. Dat werkt erg goed als ik input zoek voor een vraagstuk waar ik mee zit, of nieuwe ideeën wil oppikken. Omdat je inzet op het verdedigen van een bepaalde positie creëer je dan een discussie waarin we beiden proberen overtuigend te argumenteren, wat er volgens mij voor zorgt dat ik (en jij waarschijnlijk ook) tot een beter beargumenteerd standpunt kan komen.”

Ook met Esther heb ik al menig fles van zijn drank ontdaan. Ze is iemand die onwijs goed veel mensen om zich heen kan verzamelen en mij er nog wel eens op wijst dat er meerdere wegen naar Rome zijn. 

Esther: “Joriet schakel je in als je een leuke ochtend, middag, avond of dag wilt hebben. Ze is onwijs sociaal, kan met (bijna) iedereen door een deur en kijkt niet tegen mensen op. Daarnaast toont ze veel initiatief. Heb je een idee om iets te doen, maar weet je nog niet precies hoe en wat? Joriet regelt het dezelfde dag nog. Ze  heeft er namelijk een hekel aan om activiteiten vooruit te plannen. Hiernaast heeft Joriet een sterke eigen mening en is ze ontzettend eerlijk. Zit je ergens mee of weet je niet hoe je iets moet aanpakken? Joriet heeft aan een half woord genoeg. Ze is onwijs eerlijk, kan goed luisteren, is kritisch en ongelofelijk sterk in inhoudelijke discussies. Tot slot is ze gedreven en competitief om ergens goed in te zijn (of te worden).  Benoemde kwaliteiten: sociaal, communicatief, gericht op gelijkwaardigheid, ondernemend, eerlijk, niet bang confrontatie aan te gaan, kritisch, gedreven.”

En de liefste van allemaal is natuurlijk Ramon Kool, mijn vriend. Geloof mij maar als ik zeg dat ik niet de makkelijkste ben om een relatie mee te hebben, maar hij houdt het toch alweer een jaar met mij vol. 

Zijn woorden: “Jij bekijkt eigenlijk altijd dingen vanuit alle hoeken. Dingen die veel mensen vanzelfsprekend vinden, belicht jij van een andere kant. Regelmatig is dan de conclusie dat die vanzelfsprekendheid niet correct is, of op z’n minst anders dan verwacht. Hierdoor verbreed jij het referentiekader van mensen. Of het onderwerp nu racisme, denkpatronen, feminisme of wat dan ook is. Jij gooit jezelf in het diepe en bent ook bereid eventueel fout te zijn… en wanneer je goede tegenargumenten krijgt, je mening bij te stellen. Je bent eerlijk en jezelf. Jij kan in je eentje ervoor zorgen dat een homogene groep ineens niet homogeen meer is, omdat jij de rol van tegenhanger kan spelen. Jij kan een klankbord zijn, ook als de reacties die daaruit volgen niet positief zijn, zal jij ze geven. Dus waar schakel ik jou voor in? Als ik echt een mening wil weten, die niet verbloemd is. De ironie is dat ik daarvoor jou niet eens hoef in te schakelen, want die mening komt toch wel.”

Allemaal lovende woorden

Ik blijf het ongemakkelijk vinden om zulke woorden over mezelf op te schrijven. Maar ik ga ongemak niet per se uit de weg. In het meeste herken ik me wel. Veel mensen vinden mij eerlijk en dat probeer ik ook zeker te zijn. Sociaal en competitief zou ik mezelf niet noemen, maar het is wel grappig dat mensen mij blijkbaar wel zo zien. 

Nu is de vraag wat ik met deze kennis kan. Gelukkig komen er nog maarliefst 3 interviews met loopbaancoach Sandra Meijer online, dus jij en ik kunnen voorlopig nog aan de slag.

Het eerste interview met Sandra en tevens de reden dat ik deze vraag aan de mensen om mij heen stelde kun je hier lezen

Maar echt: doe het! Vraag aan de mensen om je heen wat ze jouw kwaliteiten vinden, want het is echt ontzettend leuk om te horen wat anderen als jouw kwaliteiten zien!